TALAS BELEDİYESİ İLE ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

?TALAS´IN KARADUT?UNU YAŞATACAK

Yaşam 27.10.2017 17:12:20 0
TALAS BELEDİYESİ İLE ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Haberi Sesli Oku

?TALAS´IN KARADUT?UNU YAŞATACAK

Talas Belediyesi, Erciyes Üniversitesi ve Talas Tanıtım Portalı işbirliğiyle, Talas´ta kurumaya ve unutulmaya yüz tutmuş Talas´ın yerel bitkisi karadutun yeniden üretilmesi ve üretim alanlarının artırılması için çalışma başlatıldı.

ERÜ GEN-KÖK GENOM ve Kök Hücre Merkezinde yetiştirilen karadutlar fidanlıkta büyütülerek Talas´ın bir çok bölgesine dikilecek. Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu ve Rektör Muhammed Güven karadut laboratuvarını inceleyerek karadut fidanlığını gezdiler.

Başkan Palancıoğlu burada bir müjde vererek unutulmaya yüz tutmuş bir çok bitkinin araştırılması ve üretiminin canlanması için ERÜ ile bir Ar-Ge merkezi kuracaklarını söyledi.

Karadut fidanlığını inceleyen Başkan Mustafa Palancıoğlu, ?Karadut özellikle eşkari diye bilinen bit tür.  Talas´ta Rumlar ve Ermenilerin zamanından gelen 400, 500 yaşında belki daha büyük yaşta olan ağaçları arkadaşlarımız tespit ettiler. Karadut´un birçok faydası da var. Bunun yaygınlaştırılması üretimiyle ilgili el yordamıyla çok zor olduğundan GEN-KÖK hücre merkezinde arkadaşlar sağ olsunlar güzel bir çalışma yaptılar.1500 civarında dikilebilecek formata gelen karadut şuanda fide haline gelmiş durumda. Tabi bu ön çalışma Erciyes Üniversitesi´nin büyük desteğiyle ortaya çıktı. Ben öncelikle Erciyes Üniversitesi´ne sayın rektörümüze  ve Gen-Kök´e teşekkür ederim. Burada sadece karadut değil, fındığın da Kayseri´de yetiştiğini öğrendik. İnşallah fındıkla ilgili de çalışma yapacağız.? dedi.

?Rektörümüzle bugün kararlaştırdık. Talas Belediyesi ve Erciyes Üniversitesi arasında bir protokolle burada bir Ar-Ge Merkezi kurup, üretilmeyen ve unutulan yerel bitkisel ürünlerin üretilebileceği bir merkez kuracağız.?  diyen Başkan Palancıoğlu şunları söyledi:

?Erciyes Üniversitesi´yle birlikte Kayseri´nin çehresi de Ar-Ge anlamında değişecektir. Bu karadut olayı çok küçük bir üretim gibi gözükse de yaklaşık 1,5 senedir arkadaşların emek verdiği, yoğun gayret sarf ettiği bir çalışma. İnşallah bundan sonra  da Erciyes Üniversitesiyle en iyi şekilde çalışmalarımız devam  edecek. Özellikle Erciyes Üniversitesi´nin TOKİ girişinde şuanda yol çalışması Büyükşehir Belediyemiz tarafından başlatıldı. Erciyes Üniversitesi´nin Mevlana Mahallesi girişini sağlaması açısından çok güzel olacak. O yolun başına da yine benim seçim vaadim olan 24 saat açık olacak kütüphanemiz yapılacak. Çizimleri, ihalesi son aşamaya geldi. Protokolünü üniversiteyle imzalamıştık. Sağ olsun rektörümüzün desteğiyle de inşallah kütüphaneyi  buraya kazandırmış olacağız. Ben Büyükşehir Belediyesine bu kapsamda teşekkür ediyorum. Ocak, şubat ayları gibi ihalesiyle birlikte 2018 içerisinde temelini atıp 24 saat açık olan kütüphaneyi de Talas´ımıza, Erciyes Üniversitemize kazandırmış olacağız. Hayırlı olsun.? diye konuştu.

Gen-Kök Merkezi deyince herkesin aklına  insan çalışmaları geldiğini ancak Gen-Kök´de bir çok alanda çalışmalar yapıldığını hatırlatan Erciyes Üniversitesi Rektörü  Muhammed Güven, ?Burada hayvan çalışmaları ve bitkilerle ilgili çalışmalar da var. Bugün onun bir örneğini görüyoruz. Tabi bu tür merkezlerin faydalı fonksiyonları üstlenmesi lazım. Anadolu birçok bitkinin anavatanı ama bir kısmı yok olmaya yüz tutmuş. Veya yerelde böyle küçük çaplı kalmış ya da ticarileşmemiş. Bu tür çalışmalar en azından bunların yok olup gitmesini engelleyecek. Hem kültüre katkısı olacak, belki ekonomiye katkısı olacak. Üniversitelerin asıl görevleri eğitimin yanında böyle işbirlikleriyle de neticeye ulaşmak lazım. Bu Karadut inşallah iyi bir örnek olarak başlar. Daha sonra devamı gelir. Başkanımıza da teşekkür ediyorum. İnşallah  bir gün şuanda küçük fide olarak gördüğümüz fidelerin meyvelerini yemek de nasip olur.? dedi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ