TALAS BELEDİYESİ ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALIYOR, 400 BİN TL KASASINDA KALACAK ...
Kayseri Talas Belediyesi, tükettiği elektrik enerjisini karşılamak için Süleymanlı Mahallesinde 1 MW gücünde güneş enerjisi santralinin (GES) kurulumunu gerçekleştirdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından, projenin resmi kabulü bu ay içinde (Mart 2017) yapıldı. Bu projeyle, yılda 400 bin TL´nin üzerindeki bir para, Talas Belediyesi´nin kasasında kalacak.
Talas ilçesine bağlı Süleymanlı Mahallesi´nde 20 dönüm alana kurulan 1 MW gücündeki güneş enerjisi tesisi, yaklaşık 6 milyon TL´ye mal oldu. Yatırımın, 673 bin TL´si Kalkınma Ajansı´na sunulan projeden alındı. GES projesinin devreye alınmasıyla belediyenin; binalarında, parklar ve bahçeler dahil tüm yıllık enerji tüketimi güneşten karşılanacaktır ve enerji tüketimi nedeniyle belediyenin kasasından para çıkmayacaktır.
Proje hakkında bilgi veren Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, ?Belediyemizin yıllık elektrik tüketimini, bu projeden karşılayacağız. Kendi enerjimizi, kendimiz üretmeye başladık. Enerji için ödediğimiz bütçe, kasamızda kalacak.? dedi.
Talas Belediyesi´nde doktoralı ve mühendis arkadaşlardan oluşan bir ?proje ofisi´ olduğunu anlatan Mustafa Palancıoğlu, ülkemizin en çok proje yazan belediyelerinden birisi olduklarını belirtti.
Dijital Belediyeciliğin Üssü Oldu
Yazılım konusunda belediyeyi bir adım öne taşıyan Talas Belediyesi, bir çok il arasından pilot belediye olarak seçildi. Son 3 yıldır Türkiye Belediyeler Birliği tarafından geliştirilen Belediye Yönetim Bilgi Sistemi (BELBİS) yazılımı projesini kullanıyor.
Belediyedeki tüm iş süreçlerinin BELBİS yazılımı üzerinden yönetildiğini kaydeden Başkan Mustafa Palancıoğlu, şunları söyledi:
?Projenin, pilot belediyesi olduk ve 3 yıldır başarılı bir çalışmaya imza atıyoruz. Belediyemizin tüm verilerini BELBİS yazılımına aktardık ve şuan tüm iş sürecimizi BELBİS projesiyle yönetiyoruz. Türkiye´de 1398 tane belediye var. Bu belediyelerden %15 - %20´si BELBİS yazılımını kullanırsa, tek seferde kamuya 250 trilyon TL katkısı olacaktır ve belediyeler aynı dili konuşabilecektir. Bir diğer konu BELBİS projesi, ilgili kurum ve kuruluşlar ile entegrasyona devam ediyor. Örneğin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile yapılan entegrasyonun ardından, 1 gün süren tapu işlemleri, dakikalar seviyesinde gerçekleşebilecektir. Talas belediyesi olarak, BELBİS projesine geçecek olan diğer belediyelere, edindiğimiz bilgi ve tecrübemizi aktarmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın Coğrafi Bilgi Sistemleri projesinde de, pilot olan 4 belediyeden birisiyiz. Özetle, Talas Belediyesi´ni, dijital belediyeciliğin üssü olarak konumlandırdık.?
Ali Dağı Yamaç Paraşütü Şampiyonası Bu Ay Başlıyor
Talas Belediyesi sınırlarında olan Ali Dağı, Türkiye´nin yamaç paraşütü için en iyi 10 adresinden birisi. Ali Dağı Yamaç Paraşütü Şampiyonası, 29-30 Nisan- 1 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenecek.
Talas ilçesinin, spor, tarih, kültür ve gastronomi turizminde önemli bir merkez olduğunu ifade eden Başkan Palancıoğlu, ?Ülkemizin en büyük kış sporları merkezi Erciyes´te, ulusal ve uluslararası organizasyonlar düzenleniyor. Ali Dağı yamaç paraşütü organizasyonlarına, yerli ve yabancı sporcular yoğun ilgi gösteriyor. Bu yıl 3 gün sürecek olan Ali Dağı Yamaç Paraşütü şampiyonası, 29-30 Nisan ve 1 Mayıs tarihleri arasında yapılacaktır. Aynı zamanda, Ali Dağı çevresinde at çiftliklerimiz var ve buralarda binicilik yapılıyor. Yeraltı şehirlerimiz, tarihi eserlerimiz ve Kayseri mutfağımız ile Kayseri ilimiz ve ilçemiz bir turizm destinasyonudur. Her geçen yıl yurtiçi ve yurtdışından daha fazla misafirimizi ağırlamaya devam edeceğiz.? dedi.