Talas Belediyesi, sağladığı tarımsal desteklerle bir yandan üreticinin maliyetini azaltırken bir yandan da üretimde devamlılığı sağlıyor.
Talaslı üreticilerin girdi maliyetlerinin en aza indirilmesi için projeler geliştiren Talas Belediyesi, üretilen kabakların posalarının yem olarak kullanılması için yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Kullanılan yöntemle kabak posaları hayvan yemine dönüştürülerek üreticinin yem ihtiyacını karşılaması ve bundan dolayı yem masrafını azaltması hedefleniyor.
Kabakların çekirdeklerini elde etmek için kullanılan makineye belediye tarafından ücretsiz olarak entegre edilen helezon aparatı ile kabak posası tarlada bırakılmak yerine römorklarla taşınarak silaj haline getiriliyor.
Konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Başkanı Yusuf Konca, Talas Belediyesi tarafından uygulamaya koyulan hizmetin önemine vurgu yaparak elde edilen silaj sayesinde üreticilerin yem maliyetini en aza indirirken verimliliğinde arttığını ifade etti.
Kayseri’nin Türkiye’de kabak çekirdeği üretiminin 3’te1’ini karşıladığının altını çizen Konca, “Kayseri Bölgesi Türkiye’de kabak çekirdeğinin 3’te1’lik bir miktarını üretiyor. Geri kalan posası da tabi milyonlarca tona varabiliyor. Biz bu posadan yararlandığımız zaman hayvanlarımızın özellikle nitel ve nicel açlığı yani hem miktar bakımından hem de yemlerin kalitesi bakımından iyi bir yem sağlamış oluyoruz. Bu kabak posalarının silaj yapılması işlemiyle samanında kalitesini arttırmış oluyoruz. Böylece hayvan daha kolay sindirmiş oluyor ve verimlilikte artmış oluyor.” dedi.
Yapılan Silaj ile kış döneminde hayvanların vitaminlerini de yeteri miktarda almış olduklarına dikkat çeken Konca, bu yöntemle hayvanların bol miktarda protein alırken mısır silajıyla eş değer bir besin kaynağına da sahip olduğunu söyledi.
Öte yandan kabak silajı yapımının ilçe genelindeki önemine değinen İlçe Tarım Müdürü Murat Ürger, “Talas ilçemizde 60 bin dekarlık alanda çerezlik kabak üretimi var, biz bununla ilgili faydalanmak açısından ne yapabiliriz diye Mustafa Yalçın Başkanımızla konuştuk. Burada hasat makinesinin arkasına bir helezon yardımıyla buradaki atıkların yeme dönüştürülmesi sağlandı. Üreticilerimizin en büyük girdi maliyeti kaba yem ihtiyacıdır. Bu ihtiyacı da bu şekilde karşılamaya çalıştık.” şeklinde konuştu.
Başkan Yalçın’ın tarıma verdiği desteğin altını çizen Ürger, “Her zamanki gibi her alanda olduğu gibi Mustafa Yalçın Başkanımızın burada da desteğini gördük kendisine böyle fırsatları çiftçimize sağladığı için çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
Aynı zamanda kendisi de bir üretici olan Kuruköprü Mahalle Muhtarı Bilal Yardım da uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Böyle bir yöntemi daha önce hiç denemediklerini ve kabak posalarını tarlada bıraktıklarını ifade eden Muhtar Yardım, Talas Belediyesi öncülüğünde uygulanan bu yöntemle yem maliyetlerini azaltırken hayvansal verimliliğinde arttığını söyledi. Uygulamadan memnun olduklarını belirten Yardım, bu imkanı kendilerine sağladığı için Başkan Yalçın’a teşekkür etti.
MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, TBMM’de yaptığı konuşmada yerel basının önemine dikkat çekti. Basın İlan Kurumu’nun oranlarının makul seviyelere çekilmesinin yerel basın için hayati olduğunu vurguladı. Detaylar haberimizde...
Kayseri Şehir Hastanesi’nde ISS firmaları için yapılacak toplu iş görüşmesinde temizlik, taşıma ve garson kadroları için 50 kişilik alım yapılacak. Görüşmenin detayları ve başvuru koşulları merak konusu oldu. Detaylar Haberimizde
Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde İlçe Müftüsü Mustafa Nafi Çiftçi, resmi görevine başladı. İlçe Müftülüğü, Çiftçi’nin ilçeye gelişini memnuniyetle karşıladı ve yeni görevinde başarılar diledi.
Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, uyuşturucu ticareti suçundan yargılanan A.U.’ya daha önce de aynı suçu işlemesi nedeniyle cezasını artırarak 22 yıl 15 ay hapis ve 192 bin 500 lira adli para cezası verdi.
Kayseri Devlet Hastanesi’nde acil serviste görev yapan sağlık personeline yönelik oryantasyon ve motivasyon eğitimi düzenlendi. Eğitimde hizmet kalitesinin artırılması ve personel uyumu ele alındı.
MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada emeklilerin yaşam koşullarına dikkat çekti. En düşük emekli maaşıyla geçinen vatandaşların sosyal adalet çerçevesinde korunması gerektiğini vurguladı.
Kayseri İyilik Abisi Derneği, Nusaybin’de Türk bayrağına yönelik gerçekleştirilen saldırıya tepki göstermek amacıyla Kayseri kent meydanında bin adet Türk bayrağı dağıtarak toplumsal farkındalık oluşturdu.
Kahramanmaraş’ta etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle il genelinde 61 yol ulaşıma kapandı. Kayseri-Kahramanmaraş karayolu ise büyük araçlar ve kış lastiği olmayan araçlara geçici olarak kapatıldı. Detaylar Haberimizde...
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Sarız’ın tarımsal kalkınması, istihdamın artırılması ve iletişim altyapısının güçlendirilmesine yönelik projelerin tamamlandığını açıkladı. Detaylar Haberimizde..
U16 Milli Takımın, 26-30 Ocak tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek Dostluk Turnuvası aday kadrosu açıklandı. Aday kadroya Kayserispor'dan 2 futbolcu davet edildi.
Aşkın Genç, TBMM Genel Kurulu’nda İncesu’da meraların ve tarım arazilerinin imara açılmasına tepki göstererek, tarım alanlarının korunması çağrısında bulundu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Erciyes Kayak Merkezi’nde bu sezon yerli ve yabancı turist yoğunluğunun sürdüğünü belirterek, misafir sayısında geçen yılın rekorunun aşılmasının beklendiğini söyledi.
Kayseri'de hizmet verecek nöbetçi eczane listesini sizler için derledik. Şehirde 22 Ocak 2026 tarihinde 14 eczane akşam hizmet verecek. Detaylar haberimizde....
Kayseri Amatör Telsizciler Derneği Başkanı Yavuz Altıntop, 2025 yılı içinde 3 bin 280 amatör telsizci yetiştirdiklerini belirterek, olağanüstü durumlarda telsiz haberleşmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.