Tarih: 16.03.2013 09:08

TÜKETİCİLER HAKLARINA SAHİP ÇIKMALI

Facebook Twitter Linked-in

“Evrensel insan haklarından olan Tüketici Hakları, Ülkemizde 4822 Sayılı Kanun İle Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması hakkında Kanun ve bu Kanuna istinaden çıkarılan uygulama yönetmelikleri ile güvence altına alınmış olup, 15 Mart Dünyada ve Ülkemizde Tüketiciler Günü olarak kutlanmaktadır” hatırlatmasında bulunan Ticaret İl Müdürlüğü’nün açıklamasında şu bilgiler verildi:
“Tüketicinin haklarının korunmasında ilk koşul, hak ve çıkarlarına tüketicinin yeterince sahip çıkmasıdır. Bu itibarla tüketiciler öncelikle bir malı satın alırken mutlaka faturalarını veya satış fişlerini almalı, garanti belgesi ile satılması zorunlu olan ürünlerin garanti belgesi ve kullanma kılavuzunun bulunmasına, ithal ürün ise kullanma kılavuzunun Türkçe olmasına, garanti belgelerinde Bakanlık onayının olmasına, satış esnasında garanti belgelerinin satıcı tarafından onaylanmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Bazı tüketiciler, mağazalardan yapılan alış verişlerde, kapıdan yapılan satışlarda olduğu gibi hiçbir gerekçe göstermeksizin satılan malı iade etme hakları bulunduğu şeklinde yanlış bilgiye sahiptirler. Ancak satın alınan malın ayıplı çıkması halinde yenisi ile değiştirilmesi veya bedelinin iadesi gibi haklar, ayıbın 30 gün içinde satıcıya bildirilmesi halinde geçerlidir.
Tüketiciler, edinmek istedikleri bilgiler ve karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak Ticaret İl Müdürlüğüne ulaşabilecekleri gibi, İlçelerimizde oturan vatandaşlarımız ise, Kaymakamlıklara başvurabilirler. Başvurular İl merkezinde ve Kaymakamlıklarda kurulmuş olan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri tarafından incelemeye alınarak sonuçlandırılmaktadır. Yine de sorunların çözülemediği durumlarda Tüketici Mahkemelerine veya bu konuda görevlendirilmiş bulunan Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulur.
2013 yılı için 1.191.52 TL’den daha küçük anlaşmazlıklarda Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuru zorunlu olup, daha yüksek değerdeki anlaşmazlıklarda doğrudan Mahkemeye de müracaat edebilirler. Hakem Heyeti kararlarına karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemelerine itiraz etme hakkı mevcuttur.
Sonuç olarak, tüketici haklarının yasal dayanağı artık vardır ve tüketicinin korunması açısından da işlemektedir. Tüketiciye kaliteli mal ve hizmet sunulması yasal bir yükümlülüktür. Bunun işletilmesi bilinçli tüketici sayesinde olacaktır. Bilinçli Tüketici Sağlıklı Ekonominin Temelidir. Halkımızın yasalardan doğan haklarını kullanmaktan çekinmemeleri gerekir. Bu vesileyle vatandaşlarımızın “Tüketiciler Günü” nü kutlar iyi alışverişler dileriz.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —