BAŞKAN BÜYÜKSİMİTCİ, “AVRUPA FONLARINDAN DAHA FAZLA YARARLANMALIYIZ”
TOBB Türkiye Girişim Sermayesi Meclisi, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ve TÜBİTAK Başkanlığı iş birliğinde Ufuk Avrupa Programı Girişimciler ve Girişim Sermayesi Destekleri Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci ve AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan katıldı.
Toplantı açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci; TOBB olarak Türkiye’de, yurt dışındaki girişimleri sadece izleyen değil, dünyaya açılan girişimlere ev sahipliği yapan bir ekosistem kurulmasını arzu ettiklerini ifade etti.
Girişimcilerin Ufuk Avrupa fonlarından daha fazla faydalanmanın yollarını araması gerektiğine dikkat çeken Başkan Büyüksimitci, “Ülke olarak buraya kaynak koyuyoruz, bu kaynaklardan istifade edebilmemiz lazım. IPA fonlarında elde ettiğimiz başarıyı, Ufuk Programlarında da elde edebileceğimizi düşünüyorum. TOBB olarak, bu konuda farkındalık oluşturmak ve üyelerimizi teşvik etmek üzere çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğimizden de kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Başkan Büyüksimitci ayrıca; Ar-Ge alanında çok önemli görevler üstlenen ve özel sektörün yanında olan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Avrupa Birliği Başkanlığı’ndan Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan’a teşekkürlerini iletti.
TÜBİTAK ile TOBB bünyesinde birçok platformda birlikte çalıştıklarını belirten Başkan Büyüksimitci, “TÜBİTAK’ın destekleriyle TOBB ETÜ TTO olarak BİGG - Bireysel Genç Girişimci Programını yürütüyoruz. Ufuk2020, Ufuk Avrupa, Yeşil Mutabakat Çağrılarında birlikte ilerliyoruz. Özellikle 2019 yılında Ufuk2020 çerçevesinde çok iyi bir işbirliği alanı yakaladık. Bu işbirliği 2020 yılında da devam etti” diye konuştu.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise, Türkiye'nin Ufuk 2020 Programı'nda son 2 yılda elde ettiği başarıların net bir şekilde görüldüğünü söyledi. Mandal, bu dönüşümün Avrupa Birliği (AB) programlarından alınan geri dönüşü hızlandırdığına dikkati çekerek, "Destek programlarımızı girdi temelinden daha çok, çıktı ve etki temeline dönüştürdük. Türkiye'de 2000'li yılların başından itibaren Ar-Ge'ye ciddi bir kaynak ayrıldı. 2018'den itibaren var olan kaynaklarımızı, potansiyelimizi yetkinliğimizi çıktı ve etkiye dönüştürmeye odaklandık." diye konuştu.
AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ise TÜBİTAK ve TOBB’a toplantının düzenlenmesinde bulundukları katkıdan dolayı teşekkürlerini iletti. Özcan ayrıca, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelmeyi önemsediklerini, AB programlarının daha iyi anlaşılması konusunda birçok toplantı yaptıklarını dile getirdi.
Açış konuşmalarının ardından, TÜBİTAK Ufuk Avrupa Ulusal Koordinatörü Ezgi Bener Ufuk Avrupa Programı hakkında sunumunu gerçekleştirdi. Ardından, TÜBİTAK Ufuk Avrupa EIC Ulusal İrtibat Noktası Tarık Şahin ve Merve Diyar tarafından EIC ve EIE programlarına dair kapsamlı sunumlar takdim edildi. Sunumlar sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı.