Tarih: 08.12.2011 10:24

ÜNİVERSİTE YAYINLARINDA NİCELİK NİTELİĞE YANSIMADI

Facebook Twitter Linked-in

Akademik performans bakımın­dan arzu ettikleri düzeyde olmama­larına rağmen, Türkiye şartların­da iyi bir yerde olduklarının söy­lenebileceğini belirten Keleştemur, ‘’Türkiye’deki üniversitelerin yayın sayısındaki artış maalesef kaliteye yansımadı. Dünyada ilk 20 ülke içe­risindeyiz. Fakat bu artışa rağmen son yıllarda atıf sayısında 4 misli azalma meydana geldi. Bu çok ma­nidardır. Yayın sayısına artmasına seviniyoruz ama kalitedeki bu dü­şüşe üzülmek gerekir. Bu düşüşe önlem almak zorundayız. O bakım­dan TÜBİTAK’a büyük işler düşü­yor’’ diye konuştu.

 

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekle­me Daire Başkanlığı Yurtiçi Kurslar Müdürü Prof. Dr. Cahit Güran da Türkiye’deki üniversiteleri ziyaret ederek ulusal ve uluslararası aka­demik araştırma projeleri ve bilim insanı destek programı ile ilgili bil­gilendirme toplantısı yapma kararı aldıklarını ifade etti.

 

Bunun temel nedeninin özellikle Anadolu üniversitelerinin TÜBİTAK sürecine daha fazla katılımını sağ­lamak olduğunu dile getiren Güran, ‘’Kendimizi size tanıtmak, sizinle iş­birliğimizi artırmak için ilk adımı atan taraf olmak istedik. Dolayısıy­la bundan sonraki adımı da gittiği­miz üniversitelerdeki akademisyen hocalarımızdan bekliyoruz’’ dedi.

 

YENI DESTEK PROGRAMLARI

 

TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uz­manı Fatih Sinan Esen ise 3 yeni destekleme programı üzerinde ça­lıştıklarını bildirdi.

 

Bunların ‘’Öncül Araştırmalar Des­tek Programı, Güdümlü Araştırma­lar Destek Programı ve Acil Durum­larda Araştırmalar Destek Progra­mı’’ olduğunu belirten Esen, şunla­rı anlattı:

 

‘’Öncül Araştırmalar Destek Progra­mımız yakında devreye girecek. Bu­rada, alanında çok iyi eğitimli, dün­ya çapında birşeyler ortaya koyabil­miş, koyabilme potansiyeli olan in­sanlara yüksek miktarlarda bütçe­ler tahsis edilmesi, yani Türkiye’nin önünü açmaları için milli açıdan Ar-Ge’yi desteklemeleri için daha ciddi bütçeler verilmesi planlanı­yor. Güdümlü Araştırmalar Destek Programı da adından anlaşılacağı üzere belli bir alana güdümlü olan projeleri kapsıyor. İvme kazanma­sı gereken alanlarda, ihtiyaç odak­lı yaklaşımlar desteklenecek. Baş­bakanımızın himayesinde olan sa­vunma ve uzay ile enerji, su ve gıda alanlarındaki güdümlü projeleri desteklemek istiyoruz. Acil Durum­larda Araştırmalar Destek Progra­mı ise herhangi bir afet ya da acil durum olduğunda çok kısa sürede çağrıya çıkılıp, çok kısa sürede de­gerlendirilip desteğin verileceği bir program olacak.’’

 

Esen, bilim insanlarının proje ha­zırlarken ve TÜBİTAK’a sunarken dikkat etmeleri gereken konularda da bilgiler verdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —