Vitamin deposu, turp

Vitamin deposu, turp

Anahtar Kelimeler: Vitamin deposu
Vitamin deposu, turp
Sağlık 5.01.2024 11:09:00 0

EDİTÖR

admin

Haberi Sesli Oku

Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Betül Merd, vitamin deposu turpun faydaları hakkında bilgi verdi.
Turp içeriğindeki vitamin, mineral ve lifler sayesinde düzenli olarak tüketilmesi önerilen bir besin kaynağıdır. Salataların vazgeçilmezi olan turp, birçok yemeğin yanında garnitür olarak yenmekte, tokluk hissi verdiği için de diyetlerde kullanılmaktadır. Antioksidan içeriğiyle birçok sağlık sorununun oluşmasını engelleyen turp, içerdiği kükürtlü birleşiklerden dolayı gaz yapma ihtimali nedeniyle dikkatli tüketilmelidir. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Betül Merd, vitamin deposu turpun faydaları hakkında bilgi verdi.

Siyah turp antioksidan deposu
Turp (Raphanus sativus L.) Brassicaceae familyasından sebze olarak tüketilen; ilk olarak Çin, Japonya, Kore ve Güney Asya’da yetiştirildikten sonra günümüzde dünyadaki birçok iklim kuşağında yetiştirilebilen faydalı bir bitkidir. Askorbik asit (C vitamini), folik asit, magnezyum, kalsiyul ve potasyum gibi minarel zengini olan turp, aynı zamanda B6, riboflavin kaynağıdır. Turpta; kuru madde, ham lif, toplam çözünebilir şekerler, C vitamini, protein ve nitrat bulunmaktadır. Turpun yüzde 90-95 su, yüzde 5-10 kuru maddeden oluşur. 100 gramında 17 Kcal enerji, 1 gramı protein, 0,1 gramı yağ, 3,6 gramı karbonhidrat, 10 IU A vitamini, 26 miligramı C vitamini, 0,03 miligramı tiamin ve riboflavin, 0,3 miligramı niasin, 30 miligramı kalsiyum, 31 miligramı fosfor, 1 miligramı demir, 18 miligramı sodyum ve 322 miligramı potasyum içermektedir. Bazı türlerinde ise % 3-4’e oranında şeker olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda özellikle siyah turpun köklerinde yüksek oranda antioksidan, beyaz ve kırmızı turpta ise karotenoid olduğu belirlenmiştir.

Sindirimi rahatlatıyor, iştah açıyor
Sindirim sistemini güçlendirici etkisi olan turp aynı zamanda iştah açıcı özelliğe sahiptir. Kabızlığa iyi gelen turp, lif içeriği sayesinde sindirimi rahatlatmaktadır. Bağırsakları çalıştırdığı için sindirimi kolaylaştırmakta, iltihap sökücü özelliği nedeniyle astıma iyi gelmektedir. Bitkisel öksürük şuruplarının büyük bir bölümünde beyaz turp suyu kullanılmaktadır. Tarihi süreçte cinsel gücü artırdığına inanılan turpun; mesane hastalıkları, romatizma, damar sertliği ve migren üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. DNA sarmal kırılmaları önlediği ve kanser önleyici etkisi olduğu, oksidatif kaynaklı hasarı önemli düzeyde azalttığı bilinmektedir. Köklerinin ekstrakte edilen hekzanın kanserli hücreler üzerinde potansiyel kemopreventif etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Her ne kadar C vitamini söz konusu olduğunda akla ilk portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveler gelse de kırmız turpta da hatırı sayılır miktarda C vitamini bulunmaktadır. Vücudu birçok hastalıktan koruyan C vitamini aynı zamanda kıkırdak oluşumunda etkili olan kolajen yapımına katkı sağlamaktadır. C vitamini, bağışıklığı destekleyerek vücudu soğuk algınlığından da korumaktadır. Kana oksijen sağlayan kırmızı turp, kırmızı kan hücrelerinin hasarını kontrol edebilmektedir. Kalp damar sisteminin korunmasında rol oynayanturp, antioksidan özelliği sayesinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin düşürülmesine katkıda bulunmaktadır. Kırmızı turpta, folik asit ve flavonoid içeriği yüksektir. Tansiyonu düşürme etkisi olan potasyum, turpta çokça bulunmaktadır. Düzenli olarak tüketildiğinde cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca turpun kaynatılarak elde edilen suyu saçlı derideki kepeğe ve saç dökülmesine karşı etkilidir. Turp iyot eksikliği sonucunda ortaya çıkan guatr için düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besindir. Tiroid hastalıklarına karşı da tüketilebilir.

Turp nasıl tüketilmeli?
Türkiye’de özellikle et ve balık türü besinlerin yanında vazgeçilmez bir garnitür olarak servis edilen, bunun yanı sıra deniz ürünleri ile birlikte tüketilen turp her yemeğin yanında yenebilen vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Salataların süsü olan turp, besin değerlerinin kaybolmaması için çiğ olarak tüketilmelidir. Fazla olmamak şartıyla özellikle siyah turpu bal ile karıştırarak yemek birçok soruna iyi gelmektedir. Siyah turpu bal ile karıştırarak 1 gün soğukta muhafaza işlemi sonrasında sulu kısımdan sabah akşam birer fincan içilmesi gayet sağlıklıdır. ‘Turp gibi olmak’ deyiminin hakkını veren bu turpu çocuklara düzenli olarak yedirmek gerekir.

Haber Kaynak : İHA

Kayseri nöbetçi eczaneler (17 Aralık 2025)

Kayseri'de hizmet verecek nöbetçi eczane listesini sizler için derledik. Şehirde 17 Aralık 2025 tarihinde 14 eczane akşam hizmet verecek. Detaylar Kayseri Haber'de...

Erciyes Üniversitesi 2026 bütçesinde öne çıktı...

Üniversitelere ayrılan bütçeler kapsamında Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Türkiye'nin bütçe olarak en güçlü üniversitelerinden biri oldu. Detaylar Kayseri Haber'de...

Hacılar’da silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı

Kayseri'nin Hacılar ilçesinde 2 grup arasında çıkan kavgada silahla vurulan 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı.

Başkan Öztürk’ün kayınvalidesi son yolculuğuna uğurlandı

Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk'ün hayatını kaybeden kayınvalidesi Meryem Hatice Köse, son yolculuğuna uğurlandı.

Kayserispor Konyaspor deplasmanında! Misafir tribünü fiyatı belli oldu

Süper Lig’in 17. haftasında Kayserispor’un Konya deplasmanında oynayacağı maçın bilet fiyatları belli oldu.

TFF açıkladı: 2025-2026 sezonu ara transfer tarihleri değişti

Türkiye Futbol Federasyonu, 2025-2026 sezonunun 2. Transfer ve Tescil Dönemi’nin 2 Ocak’ta başlayıp 6 Şubat 2026’da sona ereceğini açıkladı.

Sosyal medyada öğrendiği Heimlich manevrası bebeğin hayatını kurtardı

Kayseri'de nakliye işi yapan esnaf boğazına şeker kaçan bebeği sosyal medyadan öğrendiği Heimlich manevrasıyla kurtardı.

Kayseri’de mahalle tel örgüyle ikiye bölündü: Camiye gitmek için 5 kilometre yürüyorlar

Kayseri’nin Sarımsaklı Mahallesi, tren rayları için çekilen tel örgüyle ikiye bölündü.

Büyükşehir’den afetlere hazırlıkta kritik adım!

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda, ağır arama kurtarma ekiplerinin oluşumu konusunda ağır akreditasyon eylemi eğitimleri başlatıldı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Başkan Özdoğan, 17 Aralık Şehitlerini dualarla yad etti

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, 17 Aralık 2016 tarihinde Kayseri’de gerçekleştirilen ve 15 kahraman askerin şehit olduğu, 54 askerin yaralandığı hain terör saldırısının 9. yıl dönümünde düzenlenen anma programına katıldı.

Talas Patievi 500 kapasiteli doğal yaşam alanı Türkiye’ye örnek oluyor

Talas Belediyesi tarafından hayata geçirilen Talas Patievi Doğal Yaşam Alanı, 500 hayvan kapasiteli yapısı ve aldığı “Doğal Yaşam Alanı Çalışma İzni” ile dikkat çekiyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Yerli Malı Haftası’nda Togg sürprizi: Talas’ta öğrenciler yerli otomobille buluştu...

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Yerli Malı Haftası kapsamında Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın makam aracı Togg, Talas’taki ilkokulda öğrencilerle buluştu. Detaylar Kayseri Haber'de...

ERÜ'den 17 Aralık Şehitleri için anlamlı yürüyüş

Erciyes Üniversitesi, 17 Aralık 2016’da kampüs önünde askerleri hedef alan bombalı terör saldırısında şehit olan 15 askeri andı. Akademik ve idari personel Türk bayraklarıyla yürüyerek şehitler için dua etti.

Kartal Kavşağı’na alternatif yol tamamlandı: Talas ve Hulusi Akar Bulvarı trafiği rahatlayacak

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kartal Kavşağı’na alternatif olarak yapılan yeni yolun asfalt çalışmalarını inceledi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Başkan Öztürk'ün acı günü...

Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk’ün kayınvalidesi Meryem Hatice Köse hayatını kaybetti.

Palancıoğlu’ndan AB zirvesinde çarpıcı çıkış: “Avrupa Gazze’ye neden sessiz?”

Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, İstanbul'da gerçekleştirilen Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi 33'üncü Türkiye Çalışma Grubu Toplantısı'na katıldı.