Osmanlı döneminde sarayın vazgeçilmezi olan Kayseri Baklavası ile ilgili arşiv belgeleri, günümüzde adı baklava ile anılan Gazianteplileri kızdırdı.
Prof. Dr. Muhittin Eliaçık, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan “Şehir Kültür ve Sanat” dergisinin yeni sayısında, “Kayseri Baklavası’’ ile ilgili arşiv belgelerine yer vermişti. Eliaçık’ın, Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan 1874-1876 yıllarına ait saray mutfağına dair arşiv belgelerini paylaştığı makalesi, Kayseri Baklavası’nın sarayın vazgeçilmesi olduğunu ortaya koymuştu. Konunun haberleştirilmesinin ardından Gaziantep’te yayın yapan medya kuruluşları,“baklavanın Kayseri tarafından sahiplenildiğine'' ilişkin haberlerle yeni bir tartışma başlattı. Tarihi belgeleri de yok sayan Gaziantepliler, baklavayı Kayseri’ye kaptırmamak için uğraş veriyor.
İşte Kayseri Baklavası olan saray menüleri:
24 Kânûn-ı Evvel 1289 Çarşamba
Menü: Kayseri Baklavası
Erz (pirinç) 34 kıyye
Sade(yağ) 13 kıyye
Şeker 1,335 kıyye
DakÎk (un) 3 ky.
Soğan 8,190 ky.
19 Kânûn-ı Evvel 1292/31 Aralık 1876 Pazar
Menü: Kayseri
Erz 34 kıyye
Sade(yağ) 13 kıyye
Şeker 1,335ky.
DakÎk 3 ky.
Soğan 8,40 ky.
Bu menülerde baklavanın adı Kayseri baklavası ve direkt Kayseri olarak geçmiştir. İki farklı tarihteki iki menüde de aynı malzemeler kullanılmaktadır. Bu da menülerdeki ürünün aynı ürün olduğunu kanıtlamaktadır. Kayseri Baklavası’nın o kadar alışagelindiğini, zaman geçtikçe sadece Kayseri ismi kullanılınca bile baklava olarak anlaşıldığını kanıtlamaktadır.