HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE
Röportajlar 7.11.2017 13:48:19 0
Haberi Sesli Oku

BAŞKAN EKİCİ :  ?2019 SEÇİMLERİ ÇOK  ÖNEMLİ, ÇOK ÇALIŞMALIYIZ?

Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle  buluşturup, kafanızdaki  soru işaretlerini  kaldırma anlamında  gayret göstermeye devam ediyoruz? Sayın Başkan Ekici ile Haclar Belediye Başkanlığı  koltuğunda  geride kalan 3.5 yılın muhasebesini  yapıp, dünü ?bugüne, bugünü ise yarınlara  taşımaya  çalıştık... Aynı zamanda liseden abimiz olan Başkan Ekici ile sıcak ve Samimi bir ortamda  gerçekleştirdiğimiz  bu sohbetin sizlerinde  ilgisini  çekeceğini umarak  ilginiz  sunuyoruz?

C.ÜSTEN: Sayın Başkan öncelikle  nezaketli  ev sahipliğiniz ve sıcak  karşılamanız  için şükranlarımızı  sunuyoruz?  Hacılar İlçesi  ciddi bir gelişme kaydediyor. Özellikle ilçe merkezinde 5 yıl önce geldiğimdeki Hacılar ile bugünkü Hacılar çok farklı. Sürekli gelip gidenler bunun çok farkında değiller belki ama belirli aralıklarla gelenler farkındadır. En önemlisi Hacılar Belediyesi ciddi bir kentsel dönüşüm çalışmasına imza atıyor. Bunları başkanım anlatsın diyorum, sözü de size  bırakıyorum.

İLÇE  NÜFUSU  YAZIN 45 BİN OLUYOR?.

D.EKİCİ:  Bende  tekrar  hoş geldiniz  şeref verdiniz  diyerek  sözlerime başlamak istiyorum?  Ceyhun bey bizim kışın normal nüfusumuz 15 bin civarında ama yazın bağlarımıza, hafiye alanlarımıza göçle beraber 3 katı yani 45 bini buluyor. Kışın bile olsa hafta bir kere bağ evine gelip gidenler oluyor. Her sene geleneksel olarak kar koyma etkinliğimiz var. Geleneklerimiz, adetlerimiz unutulmasın diye kuyulara kar atıp yazın bilhassa Ramazan´da kullanıyoruz. Önceden Hacılar´da 3 bine yakın kuyu vardı şimdi belki 300 tanesi faaldir. Geri kalanlar eski günleri yad etmek adına nostaljik olarak kullanılıyor.  Yazında bilhassa Ramazan aylarında o kar suları çok güzel oluyor, soğuk soğuk içiliyor.

C.ÜSTEN: Kentsel Dönüşüm, Bakanlıktan onay aldı ve start verildi. Dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımlar başladı. Oradaki durum nedir, kentsel dönüşüm çalışmaları nasıl başladı nasıl devam ediyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM´DE HIZLI İLERLİYORUZ?

Cevap: Biz seçimlerde hemşerilerimizi gezerken bize sorun olarak hep konut olarak geliyordu. Belediye başkanlığına aday olduğumuzda da gezerken seçilirsek birinci talebiniz nedir diye sordum hemşerilerime. Genelde birinci tercih, ?oturduğumuz evleri görüyorsunuz eğer bize konut yaparsanız çok memnun oluruz ? dediler. Bizde bu vesileyle o dönem Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki, Hacılar´ın hali ne olacak diye bana söyledi. Bizde eğer desteğiniz olursa kentsel dönüşümü düşünüyoruz dedik. Girişimini yap tabii ki desteğimiz olur dedi. Gerekli işlemleri yaptık. Haseki bakanımızın çok büyük desteği oldu. Karar, Bakanlar Kurulu´ndan çıktı ve biz çalışmalara ağustosun 15´inde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki, Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu, Kayseri Valimiz Süleyman Kamçı´nın katılımıyla temelini attık. Şu anda 3. Katlar yapıldı. Toplam 1101 konut ve 200 dükkân. 2 yüz milyonluk bir proje. İnşallah Hacılar´ımızı hem dönüştürecek hem geliştirecek bir etap başlamış oldu. 200 konut 4 blokluk olan daireler 2018´in 12. ayında teslim etmeyi planlıyoruz. Planımızda her sene 200 konut var. 2023 hedeflerine komple 1101 konutu ve 200 dükkânı yetiştirmeyi planlıyoruz. Hemşerilerimiz güle güle kullansınlar, hayırlı mübarek olsun şimdiden. Bunun haricinde de o bölgede oturan 365kişinin haricinde de dışarıdan da TOKİ tarzında konut vermeye başlıyoruz.

C.ÜSTEN: Hacılar´ın geleneksel yapısına dikkat ve özen gösterilerek TOKİ´nin elinde bir proje yok mu veya bu tarzda çalışma yapılamaz mı?

GELENEKSEL  HACILAR  VELERİNE  UYGUN  PROJE  OLACAK?

D.EKİCİ : Aslında yukarı mahallelerimizde vatandaşlarımızın buraları restore edelim tarzında talepleri var. Kayseri Evleri tarzında Hacılar Evleri Projemiz var. Kuyular, ötme dediğimiz tol dediğimiz taştan önü açık yapılar, tandırı, evleri ve ocakları. Bu evleri kafeterya tarzında da düşünebiliriz. Hacılar turizmle ön plana çıktığı için, biliyorsunuz Erciyes´in bir kapısı da Hacılar´a açılıyor. Bu sebepten turizme de açmayı planlıyoruz.

C.ÜSTEN: Belediye denince akla ilk gelen hiç şüphesiz alt yapı çalışmaları, asfalt çalışmalarıdır. Baktığımızda Hacılar´da alt yapı çalışmalarında durum nedir, bir de Hacılar İlçemiz de bağ evleri var. Bu evlerin olduğu yerlerde yol istiyor, su istiyor, alt yapı istiyor. Bu anlamda neler yapılıyor, çalışmalarımız ne durumda?

YILDA  ORTALAMA 30 BİN SICAK ASFALT  DÖŞÜYORUZ?

Cevap: Çalışmalarımız devam ediyor. Kayserigaz her yıl 20-25 kilometrelik bir alanda genişletme çalışması yapıyor. Bağlarımıza doğru gitmeye başladı. Beğendik Bağları taraflarında doğal gaz çalışmalarımız tamamlandı. Yedi Ağaç´a doğru, Eşmece´ye doğru gitmeye başladı. Kanalizasyon çalışmalarımız yine devam ediyor. Elektrik kablolarının değişimleri devam ediyor. Asbest boruları, KASKİ´nin destekleriyle asbestli borular değişip duktil borular döşeniyor. Asfaltı bozulan yolların ana arterlerini Büyükşehir Belediyemiz yapıyor. Bu sene HES tarafını yaptı ve ana arterde çalışmalar oldu. Diğer ara sokakları ve küçük caddeleri de biz kendimiz yaptık. HES tarafını, Server tarafını yaptık ve şimdi de Şehit Rüştü Bayram dediğimiz HES bayrının asfaltını yapıyoruz. Ortalama yılda 30 bin tona yakın sıcak asfalt ve 20 bin tona yakın soğuk asfalt kaplaması yapıyoruz.

C.ÜSTEN: İçme suyu ve kanalizasyon anlamında durum nedir?

SUYUMUZUN  PH DEĞERİ ÇOK YÜKSEK?

D.EKİCİ: İçme suyumuzda sıkıntımız yok. Hacılar´dan Kayseri´ye su götürenler oluyor. Suyumuzun değeri, PH´ı, hakikaten çok temiz suyumuz var. KASKİ olarak çalışmalar da devam ediyor. Merkezde bilhassa sıkıntı yok. Çalışmalarımız bağ, sayfiye alanlarına su ve kanalizasyon gitmeye devam ediyor.

C.ÜSTEN: İlçe merkezinde sanayi sitesi çalışmanız vardı, orda durum nedir?

SERVER BÖLGESİNDE 18 ADET DÜKKÂNI YAPIP TESLİM ETTİK

D.EKİCİ : Belediye binamızın karşısında sanayi sitesi vardı. Miadını doldurmuştu. Seçim vaatlerimizde de vardı orayı yıkıp yenisi yaptırmak. Eskisini yıktık ve sanayicilerimizi mağdur etmemek için öncesinde de yaptık. Server bölgesinde 18 adet dükkânı yapıp teslim ettik. Buradaki vatandaşlarımızda oraya gitmiş oldu ve mağdur olmamış oldular. Küçük esnafımız burada büyük esnafımızda Kayseri Organize sanayisinde. Kayseri Organize Sanayi´nin 5´te 2´si ilçemiz sınırlarında. İlk 500 firmanın 9 tanesi Hacılar´lı firmalarımız. Bu da çalışmalarımızı kolaylaştırıyor. Hayırseverlerimiz cami, okul, kuran kursu yaparak hayırda sosyal dayanışmamız güçlüdür. Hacılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimiz var. Hem şehir içinde hem de şehir dışında okuyan 1200 öğrencimize karşılıksız olarak burs veriyoruz. Maddi durumu kötü olan vatandaşlarımıza iaşe paketleri dağıtıyoruz. Kanepe, halı yardımlarımız da oluyor. Düğünlere de yardımlarda bulunuyoruz. İlçemizde iş adamlarıyla beraber yardımlaşmalarımız oluyor.

C.ÜSTEN: Sosyal hayatın gelişmesi anlamında Hacılar nerelerde?

450 kişi KAPASİTELİ  KÜLTÜR  MERKEZİ  YAPTIK?

D.EKİCİ: Sosyal ve kültürel anlamda geldiğimizde eksiklik vardı. Bir yıl içersinde kültür merkezimizi yaptık. Kültür Merkezimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle oldu. 2 buçuk milyon liraya  mal olan Kültür Merkezimin 500 bin tl´sini bakanlığımızca desteklendi. 450 kişilik konferans salonu, kütüphanesi, kurs odaları, bilgisayar odaları, sergi salonu, spor salonuna sahip. Üzerine de güneş panelleri yaptık. Kendi elektriğini kendisi üretiyor. Kayseri´de ilk güneş panelini yapan biziz. Belediyemizin, Kaymakamlığımızın, Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, Müftülüğümüzün her türlü faaliyetlerini kültür merkezimizde yapıyoruz. Açılalı 2 yıl oldu, ortalama hafta da 1 program yapıyoruz. Kenti tiyatro ekibimizi kurduk, amatör 50 kişilik bir tiyatro ekibimiz. Çok beğenildi. Bazı ilçelerden kendi ilçelerinde de gösteri yapılması için taleplerde bulunuldu ve arkadaşlarımız oralarda da gösterilerini sunuyorlar. Çanakkale´yle şehitlerimizle ilgili genelde tiyatro gösterilerini yapıyorlar. Yaptığımız programlara çok rağbet var. Çanakkale Şehitleri tiyatro gösterimi 5 defa tekrarlandı. Büyükşehir Belediyemizden de bazı programlar alıyoruz. Belediyemize teşekkür ediyoruz.

C.ÜSTEN: Büyükşehir yasasıyla mahalle olan köylere ne gibi hizmetleriniz var?

KARPUZSEKİSİ´NDE BİR FESTİVAL PLANLIYORUZ

D.EKİCİ: Büyükşehir yasasıyla köyden mahalleye dönen 3 köyümüz oldu. Hürmetçi, Karpuzsekisi, Sakar Çiftliği. Karpuzsekisi´nde bir festival planlıyoruz. Kültürel faaliyetimizi Hürmetçi Karpuzsekisi sazlığında planlıyoruz. Aslında bu sene gerçekleştirecektik ama çok şehit verdiğimizden dolayı iptal ettik. Önümüzdeki bahar itibariyle bu etkinliği yapma gibi bir planımız var. Oraya hem muhtar evi hem de düğün salonu yaptık. Hemşerilerimiz memnun kaldılar. O tarzda yatırımlarımız devam ediyor. Karpuzsekisindeki mandaların bulunduğu bağ ile sanayi sitesinin yakın olmasından kaynaklı atık suyun mandaların içtiği kanallara karışmasıyla ilgili tedbirler aldık. Kontrolleri yapıldı atık sular daha uygun yerlere veriliyor. Bir sıkıntı kalmadı.

C.ÜSTEN: Kadın ve Gençlik Merkezimiz Büyükşehir destekleriyle açıldı. İnsanların gelir kaynaklarına destek olmak, insanları meslek sahibi edebilmek güzel bir girişim oldu. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

KAYMEK  İLÇE SAKİNLEİRMİZİ  MESLEK SAHİBİ  YAPIYOR?

D.EKİCİ: Havuzumuz 10´a 20 olarak yarı olimpik, saunamız, spor salonumuz, fitness salonumuz var. Hacı babalarımız için cami karşısında sohbet edecekleri yerimiz vardı. Hacı annelerimiz de istedi onlar içinde bir sohbet salonu yaptırdık. Gelip orada el işlerini yapıyorlar, çaylarını kahvelerini içiyorlar. Üstüne de 700 kişilik büyük bir düğün salonu yapıldı. Yine kurs odaları var. 30´a yakın kursu Büyükşehir Belediyemizin Kaymek Kursları ücretsiz olarak veriyorlar. Her türlü bilgisayar kursu, dikiş nakış kursu, halıcılık kursu, kayak kursu, dağcılık kursu veriliyor. Hanımlarımız orada yaptıkları el işlerini orada sergileyebiliyorlar. 2 defa sergi yaptık. Halıcılık çok fazla kalmadı, yaşatmak adına çalışmalar yapıyoruz. Taleplerde var.

C.ÜSTEN: Sokak hayvanlarına yönelik neler yapılıyor?

SOKAK HAYVANLARI´NI KISIRLAŞTIRIP  DOĞAL HAYATA BIRAKIYORUZ?

D.EKİCİ : Biliyorsunuz bağlarda hayvan besleyen hemşerilerimiz var. Onlarda şehre göçtüklerinde bu mevsimlerde hayvanlarını dışarıya bırakıyorlar. Böyle olunca sokakta hayvanlar çok oluyor. Bizde profesyonel ekip getiriyoruz İstanbul´dan Ankara´dan veteriner kontrolünde. Hayvanları toplatıp kısırlaştırıp aşılarını yapıp küpeleyip ya doğal alanlara bırakıyoruz ya da hayvan barınaklarına bırakıyoruz.

C.ÜSTEN : Cumhurbaşkanımız yenileşme gelişme anlamında bazı belediye başkanlarından istifalarını istedi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

BEN  CUMHURBAŞKANIMIZI  HAKLI BULUYORUM?

D.EKİCİ:  Ben Cumhurbaşkanımıza katılıyorum. Hakikaten Cumhurbaşkanımız kılı kırk yarar. Çok iyi araştırdığını tahmin ediyorum. Mutlaka oralarda bir metal yorgunluğu bir başarısızlık olmuştur ki birike birike bardağın son damlasına kadar gelince söz konusu 5 şehirde bunu değerlendirdi. Ben doğru buluyorum. Hakikaten 2019 seçimleri çok önemli. Bir çalışıyorsak iki, iki çalışıyorsak dört çalışmamız gerekiyor. Çok koşturmamız lazım, gecemizi gündüzümüze katmamız lazım. Bu şekilde eğer ben de demiyorsam bırakmamız lazım. Görev istenilmez verilir. Bize gel derlerse gelir, git derlerse gideriz. Elhamdülillah biz dava adamıyız.

C.ÜSTEN:  Mezarlıklar Türk toplumunda ve İslam Alemi´nde çok önemli bir yere sahip.  Buradaki çalışmalarınız nelerdir?

DOĞUMDAN ÖLÜME KADAR HER KONUDA  HİZMET  VERİYORUZ?

D.EKİCİ: Belediye olarak vatandaşlarımızın doğumundan ölümüne kadar hepsinden sorumluyuz. Hayatını kaybedenlere Allah´tan rahmet, kalanlara baş sağlığı diliyorum. İlçe mezarlığında taziye yeri ve taziye evi yaptırdık. Mezarlık girişini düzenledik. Otla kaplanmış yerleri temizleyip kilitli parke taşlarla döşettik. Araç park sorunu vardı. Bunun için araç park yeri yaptırdık. Hemşerilerimiz oradaki hizmetlerimizden de memnun kaldılar.

C.ÜSTEN: Eski Sanayi Sitesini  yıktınız yerine ne yapacaksınız?

ESKİ SANAYİ SİTESİ´NİN  YERİNE NEYAPACAĞIMIAZA ANKET YAPARAK  KARAR VERECEĞİZ

D.EKİCİ : Orada işin açığı ben hemşerilerimize anket yaptırmayı planlıyorum. Ne istiyorlar üzerine. Kimisi otel olmasını istiyor, kimisi turizme yönelik yöresel satışların yapıldığı yer olmasını istiyor, kimisi kayak malzemeleri, kafeterya veya alışveriş merkezi olsun istiyor. Şuan net bir şey yok, çalışmalarımız devam ediyor.


İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KSMMMO BAŞKANI ALİ YEDİKAYA İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MMO BAŞKANI AKİF AKSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İŞADAMI MİKAİL UÇAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ İLE

HAFTANIN RÖPOTAJI ...